субота, 19 листопада 2016 р.

День Гідності та Свободи в Україні

     

     Народе мій, пишаюся тобою:
     Моя душа - частинка твого «Я».
     Красою правди у святім двобою
     Понад Майданом сонця лик сія...
     Є нація! Хай знають всі у світі:
     Ми є! Народ піднявся із колін!
     І переможно сонце правди світить,
     Співає гордо наш Державний Гімн.

21 листопада 2015 року, відповідно до Указу Президента України від 13.11.2014 №872/2014, в Україні відзначається  День Гідності і Свободи.
Метою запровадження пам’ятної дати стало утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року (Свято Свободи) та у листопаді 2013 року — лютому 2014 року (Революція Гідності) постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.
      Революція Гідності – подія в історії сучасної України, яка змінила життя багатьох українців, їхнє бачення світу і себе у ньому.
  
  Саме три роки тому – 21 листопада – в Києві почалися студентські акції протесту, спричинені несподіваним одностороннім рішенням влади відкласти підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Після жорстокого побиття студентів та розгону Євромайдану, мирний протест переріс у масові зібрання – щотижневі віче для підтвердження своїх поглядів, громадського спротиву – та постійні сутички між протестувальниками та спецпризначенцями, наслідком яких стала трагічна загибель понад 100 людей – Героїв Небесної Сотні…                                           
    «Революція Гідності» – так назвуть згодом «Євромайдан» – об’єднала весь український народ навколо високої мети – відстоювання незалежності України, її розвитку в європейському співтоваристві, захисту демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, досягнення гідного рівня життя й праці.
   Сьогодні боротьба за незалежність України, її суверенітет, кордони продовжується, і від зовнішньої агресії нас захищають такі ж патріоти й щирі люди, які були на Майданах міст та містечок нашої країни.
   Відзначаючи річницю Революції Гідності, ми  творимо  історію, яку пишемо  разом.

     Адже ще в І столітті н.е. римський державний діяч, філософ Цицерон  сказав: «Люблять Батьківщину не за те, що вона велика, а за те, що вона твоя».

Немає коментарів:

Дописати коментар