понеділок, 21 березня 2016 р.

Всесвітній день поезії


„Поезія – це завжди неповторність,
Якийсь безсмертний дотик до душі”

Л. Костенко
21 березня 
       Згідно резолюції 30-ї сесії ЮНЕСКО, яка проходила в 1999 році в Парижі, було прийнято рішення щорічно відзначати Всесвітній день поезії. Основна ідея цього свята полягає в збереженні зникаючих мов, розвитку літературного жанру, поширенні поетичного руху в усьому світі.
       День поезії першими стали відзначати в американському штаті Огайо в 1938 році. Пізніше ініціатива поширилася і на інші території, охопивши всю планету. І це правильно. Адже мистецтво притягує добро, отже, збагачує наш духовний світ цінностями на якісно іншому рівні.
       В рамках цього дня проходить масштабний фестиваль поезії «Поетичні вечори Струги», організований в невеликому македонському містечку Струга в 1961 році. До 1966 року цей фестиваль отримав міжнародний статус і заснував премію «Золотий вінець», яку щорічно вручають найкращому поету світу.
       В Україні Всесвітній день поезії відзначають на державному рівні. У літературних музеях проходять лекції, що піднімають тему поетичної спадщини і сучасних ідей. У бібліотеках проводять презентації літературних новинок. У засобах масової інформації публікують вірші найбільш талановитих майстрів художнього слова, розкриваючи перед читацькою аудиторією нові тенденції в розвитку поезії.
       Поезія збагачує наш внутрішній світ. І буде правильним згадувати про неї не тільки 21 березня, оскільки вірші спонукають мрії втілювати в реальність, забарвлюючи життя в насичений колір.

«МИНАЮТЬ ДНІ, МИНАЮТЬ НОЧІ...» 
Минають дні, минають ночі, 
Минає літо, шелестить 
Пожовкле листя, гаснуть очі, 
Заснули думи, серце спить, 
І все заснуло, і не знаю, 
 Чи я живу, чи доживаю, 
Чи так по світу волочусь, 
Бо вже не плачу й не сміюсь... 
Доле, де ти! Доле, де ти?... 
(Т.Г. Шевченко)

Немає коментарів:

Дописати коментар